luni, 23 septembrie 2013

Varza, leguma toamnei cu multiple proprietati terapeutice

Varza este una dintre legumele cu numeroase actiuni terapeutice benefice asupra organismului, atat in administrare interna, cat si externa, datorita compozitiei bogate in vitamine, minerale si fibre, are actiune nutritiva, digestive, energizanta, remineralizanta, tonica.
Pentru pastrarea intacta a actiunilor sale benefice, este de preferat consumul in stare cruda, sub forma de salata sau de suc prospat.

Poate fi consumata în orice perioada a anului, sub forma cruda, murata, congelata sau deshidratata. Este un adevarat rezervor de vitamine si minerale, fiind in acelasi timp foarte putin calorica: este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C (varza de Bruxelles cel mai mult, apoi  varza creata, varza alba, varza rosie); mai contine provitamina A, vit E, vit din grupul B.

Contine multe minerale: calciu, sodiu, magneziu, fosfor, fier: fibre si enzime.
Conservarea prin murare nu distruge vitamina C, ci, dimpotriva, are capacitatea de a prelungi timpul de pastrare a vitaminei C.
Sucul de varza cruda, proaspat preparat, are efecte excelente depurative, tonice, antiinflamatorii: actiune diuretic-depurativa, normalizeaza digestia, combate constipatia, restabileste flora intestinala; actiune dezinfectanta si cicatrizanta la nivelul mucoasei digestive: efecte foarte bune in tratarea ulcerelor duodenale si a colitei ulceroase.

Cercetarile efectuate in ultimii ani au demonstrate faptul ca persoanele care consuma legume din familia crucifere (inclusive varza) in special, sint mult mai putin predispuse a dezvolta un cancer de colon.
Stimuleaza pofta de mancare, este antianemica, are un efect tonic si antidepresiv; are efecte dezinfectante si expectorante, fiind utila in afectiuni respiratorii.
Varza are efecte dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor, antiinflamatorie si antialgica, in aplicatii locale.
Se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii, abcese, furuncule, varice, flebita.
In sfera dermatologica, este utila in caz de: infectii cutanate (abcese, panaritii, furuncule, contuzii si rani.





Sursa foto: aici
Sursa slide: aici

Trimiteți un comentariu

Adaugare comentariu

Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER